10 Étel és ital melyek sárgítják a fogakat

Szójaszósz

A fogorvosok szerint a szójaszósz rendelkezik az egyik legerősebb színező hatással, és evés után sokáig sötétebb, sárgás árnyalatúvá teszi a fogakat.

Szójaszósz

Paradicsom

A paradicsomnak igen magas a savtartalma, és erős a színe, ami miatt még a ketchup és a paradicsomszósz is elszíneződést vagy akár fogzománc-károsodást okozhat.

Paradicsom

Curry

A curry nemcsak önmaga sárga, de a fogakat is könnyen azzá teszi.

Curry

Cseresznye

Minden gyümölcs okozhat elszíneződést, de az egyik legrosszabb az összes közül a cseresznye. Élénkpiros, tele van cukorral, elősegíti a baktériumok elszaporodását a szájban, illetve a sárgás árnyalat kialakulását is.

Cseresznye

Vörösbor

A vörösborban található csersav szintén befestheti a fogakat, a pigmentjei pedig erősen hozzájuk tapadnak, ráadásul a szádra is szárító hatással vannak az összetevői.

Vörösbor

Balzsamecet

A balzsamecetről kevesen tudják, de látványosan elszínezi a fogakat. Lerakódik a barázdákban és az esetleges felszíni bemélyedésekben, és sárga foltokat hagy.

Kóla

A szénsavas üdítő, főleg a kóla borzasztóan káros. Nemcsak elszínezi őket, de a fogzománcot is károsítja, gyakori fogyasztása tönkreteheti a fogakat.

kola

Cékla

A cékla sem csak a kezedet fogja meg hámozás közben, hanem a fogaidhoz is erősen odatapadnak a pigmentjei, ezért igen fontos, hogy fogyasztása után minél hamarabb használj szájvizet.

Cékla

Gyümölcslevek

A gyümölcslevek savtartalma igen magas, ezért nemcsak elszínezni hajlamosak a fogakat, hanem a fogzománcot is károsítják.

Cukrok és nyalókák

A fagyik, a nyalókák és a színes, édes cukrok is borzasztóan károsak: sárgás-barnás elszíneződést és hosszútávon lyukas fogakat is okoznak.

Cukorka

Vélemény, hozzászólás?

You are currently viewing 10 Étel és ital melyek sárgítják a fogakat